Meatballs in Tomato- and Tarragon Sauce with Shirataki Noodles and Chévre

This is actually a pretty genius dish. The combination of tomato and tarragon is always delicious, and with chévre it’s even better. The meatballs are cooked directly in the dish, this way they get a nice crust on top while the bottom is soft and juicy; and at the same time the meaty flavors are spreading from the meatballs into the noodles and sauce and adds even more flavor to the dish.Kjøttboller i tomat- og estragonsaus med shirataki nudler og chévre

Meatballs in Tomato- and Tarragon Sauce with Shirataki Noodles and Chévre

 • Servings: 4
 • Time: 30min
 • Difficulty: easy
 • Print

1 tbsp olive oil
2 cloves garlic, minced
3 small onions, chopped
5 tomatoes, cut into small pieces
2 tablespoons fresh tarragon leaves
1 tbsp tomato puree
Salt and pepper
400 g grassfed minced meat
1 small onion, chopped or grated
1 tsp pepper (preferably toasted and ground)
1/2 tsp salt
1 egg
1 pinch nutmeg
100 g chèvre
2 packages shirataki noodles

 1. Preheat the oven to 180 degrees C
 2. Warm the olive oil in a pan over medium heat and add the onion and garlic. Cook until it is soft and start to brown. Add the tomato paste, stir and cook for approximately one minute. Add tomatoes, herbs, salt and pepper and let the sauce simmer over low heat for 5-10 min.
 3. Strain the shirataki noodles and transfer them to clean cold water. Change the water a few times to remove the brine.
 4. Whisk the egg, mix in the chopped or grated onion, salt, pepper, nutmeg and 25 g of grated chévre. Fold in the minced meat, careful not to work it too much, we don’t want hard and dry meatballs.
  Transfer the noodles to the bottom of a heatproof dish and pour the sauce over. Make golfball sized meatballs and place halfway down in the sauce – so about half of it is showing. Crumble the chévre in pieces and sprinkle on top together with fresh tarragon.
 5. Cook for 20-30 minutes, until the sauce bubbles and meatballs are golden and crisp.

Bon appétit!

Kjøttboller i tomat- og estragonsaus med shirataki nudler og chévreShirataki noodles are noodles with a very low calorie and carbohydrate content, and high fiber content. There are several brands on the market that does not taste good. I can recommend Gayelord Hauser and Gerlinéa, both purchased in France.

Norwegian version:

Kjøttboller i tomat- og estragonsaus med shiratakinudler og chévre

 • Servings: 4
 • Time: 30min
 • Difficulty: lett
 • Print

Dette er egentlig en ganske genial rett. Smakskombinasjonen tomat og estragon er alltid god, og sammen med chévre blir den løftet enda ett hakk. Kjøttbollene stekes i formen så de får en fin stekeskorpe på toppen mens  undersiden blir myk og saftig, og samtidlig siver kraft fra kjøttbollene inn i nudler og saus og gir smak til retten.

1 ss olivenolje
2 fed hvitløk, hakket
3 små løk, hakket
5 tomater, såret i små biter
2 ss friske estragonblader
1 ss tomatpuré
salt og pepper
400 g kjøttdeig
1 liten løk, hakket eller raspet
1 ts pepper (gjerne ristet og nykvernet)
1/2 ts salt
1 egg
1 klype muskattnøtt
100 g chévre
2 pakker shiratakinudler

 1. Forvarm ovnen til 180 grader
 2. Varm opp olivenolje i en gryte på medium varme og tilsett løk og hvitløk. La dette steke sammen til løken er myk og såvidt begynner å få farge. Tilsett tomatpuré, rør og la det steke i ca. ett minutt. Tilset tomater, urter, salt og pepper og la sausen koke på lav varme i 5-10 min.
 3. Sil av laken fra shiratakinudlene og la den ligge i rent kaldt vann. Skift vann et par ganger for å få bort alle rester av lake.
 4. Visp sammen egget, bland inn hakket eller raspet løk, salt, pepper, muskattnøtt og 25 g av chévren. Rasp den gjerne først så den løser seg nogen lunde opp i eggeblandingen. Bland inn kjøttdeigen, men ikke arbeid for mye med den.
 5. Nederst i en ildfast form legges nudlene, sausen helles over, trill golfballstore kjøttboller og legg litt ned i sausen så ca halvparten sitkker opp. Del opp Chévren i biter og legg litt rundt om kring på toppen. Strø med frisk estragon på toppen.
 6. Stek formen i 20-30 minutter, til sausen bobler og kjøttbollene er gyldne og fine.

Håper det smaker!

Shiratakinudler er nudler med veldig lavt kaloriinnhold og høyt innhold av fiber. Det finnes deverre flere shiratakinudelmerker på markedet som ikke smaker godt. Vi kan anbefale Gayelord Hauser og Gerlinéa, begge kjøpt i Frankrike.

© endofpain.net 2015

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: